flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

А Н А Л І З обліково-статистичної роботи в Талалаївському районному суді Чернігівської області за 2014 рік

03 лютого 2015, 09:50

 

А Н А Л І З

обліково-статистичної роботи в

Талалаївському районному суді Чернігівської області

за 2014 рік.

 

                З метою проведення аналітичної роботи та об’єктивності показників статистичних звітів, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на виконання плану роботи суду проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи в Талалаївському районному суді за 2014 рік,  вжито ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на покращення статистичної роботи щодо первинного обліку справ та матеріалів, правильності складання статистичних звітів, достовірності показників та вчасного подання їх до територіального управління.

                Контроль за дотриманням працівниками апарату суду виконавської дисципліни та вимог «Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді» щодо первинного обліку і ведення судової статистики здійснюється керівником апарату суду та заступником керівника апарату суду, шляхом проведення перевірок роботи працівників апарату суду.

               Протягом  2014 року з працівниками суду проводилися навчання по веденню діловодства та навчання по змінам до законодавства. Основна увага приділялася вивченню змін до Положення про автоматизовану систему документообігу, Інструкції про порядок роботи з технічними засобами відеозапису ходу і результатів процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, під час судового засідання (кримінального провадження), Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду, та вивчення інформації про поновлення до КП “Д-3” після випуску кожної нової версії.

 

                                             Обсяг роботи суду.

 

У  2014 році у провадженні Талалаївського районного суду Чернігівської області перебувало 74 кримінальні  провадження,  252 -цивільні справи  (182 - позовного провадження, 1 - наказного провадження,  36 справ -окремого провадження, 1- справа про перегляд заочного рішення,2- справи за скаргами на дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби, 28- справ у порядку виконання судових рішень та рішень інших органів, 1- справа за дорученням інших судів України), 8 - адміністративних справ, 262 -справи про адміністративні правопорушення.

Всі справи,  які перебували протягом  2014 року  у провадженні  Талалаївському  районному суді були розглянуті  заступником голови суду - Бабичем О.І., суддею -  Тіщенко Л.В.

 

 

 

 

 

Розгляд кримінальних проваджень та матеріалів.

 

У  2014 році  у провадженні Талалаївського районного суду  перебувало  74 кримінальні провадження. ( по 19-кримінальних провадженнях рішення винесені у підготовчому судовому засіданні).

-залишок нерозглянутих кримінальних справ на кінець року- 0

Закінчено провадженням  74  кримінальні провадження.

З постановленням вироку розглянуто 49 - кримінальних проваджень.

          Направлено за підсутністю  - 1 кримінальне провадження.

          Закрито провадження по  - 20 кримінальних провадженнях.

Застосовано примусові заходи виховного характеру до обвинуваченого  - 1 кримінальне провадження.

Відмовлено в затвердженні угоди  - 1 кримінальне провадження.

Повернуто прокурору  - 2 кримінальних провадження.

 

        10 кримінальних проваджень надіслано поданням до апеляційного суду Чернігівської області для визначення підсудності на підставі п.2 ч.1 ст.34 КПК України

 

У  2014 році справи про обвинувачення у злочинах, вчинених в складі організованих груп чи злочинних організацій у провадженні суду не перебували.

 

Протягом   2014 року у Талалаївським районним судом розглянуто  2 – клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, 5- клопотань про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, 66- клопотань про тимчасовий доступ до речей і документів, 6- клопотань про арешт майна.

Крім того  у 2014 році  до  суду надійшло 1 скарга на дії рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування. 

Талалаївським районним судом у  2014 році виправдувальні вироки не виносились.

Із фіксуванням судового процесу  технічними засобами розглянуто 74 кримінальні провадження.

У 2014 році у режимі відео конференції було здійснено підготовчий  судовий розгляд по одному кримінальному провадженню.

 

Кримінальні покарання які застосовувалися Талалаївським  районним судом протягом  2014 року ( за вироками, що набрали законної сили).

 

Протягом  2014 року Талалаївським районним судом було засуджено 57 осіб, до яких були застосовані такі види покарань, як:

 1. Позбавлення волі на певний строк         - 6 осіб

 2. Штраф                                                        -4 особи

          3.Громадські роботи                                    -15 осіб

          4. Арешт                                                       - 3 особи

          5. Виправні роботи                                       -1 особа

          6. 23 засуджених звільнено від кримінальної відповідальності з випробуванням ( ст. 75 КК України).

           7. 5 осіб звільнено від відбування покарання на підставі ЗУ «Про амністію».

        Кримінальні провадження не розглянуті  щодо осіб, які перебувають під вартою в провадженні Талалаївського районного суду відсутні.

 

Розгляд судом цивільних справ.

 

У 2014 році у провадженні Талалаївського районного суду перебувало 147 цивільних справ позовного провадження, з них 125 розглянуто з ухваленням рішення,  3 - справ розглянуто із закриттям провадження у справі, 14- справу  розглянуто  із залишенням заяви без розгляду, 1- справу передано на розгляд іншого суду. Залишок не розглянутих станом на 01.01.2015 року становлять 2 - справи.

 

Протягом  2014 року перебувало на розгляді  у Талалаївському районному суді 27 справ окремого провадження з яких  24 – справи розглянуто із ухваленням рішення, 2- справи розглянуто із залишенням заяви без розгляду.  1 – справу передано для розгляду до іншого суду. Залишок не розглянутих станом на 01.01.2015 року становить 0- справ.

 

 

Розгляд адміністративних справ

У  2014 році у провадженні Талалаївського районного суду перебувало 8 адміністравних справ, 2- справи повернуто, розглянуто з прийняттям постанови 6 адмінстративних справ.

Із них 5 справ  - із задоволенням позову.

 

Розгляд судом справ про адміністративні правопорушення.

Протягом  2014 року у провадженні Талалаївського районного суду перебувало 262  справи  про адміністративні правопорушення. Розглянуто 248  справ. Повернуто 14 справ, в тому числі для належного оформлення 14 справ.

У  2014 році  стосовно 183 осіб винесено постанови про накладення адміністративного стягнення, відносно 61 особи  винесено постанову про закриття провадження по справі, із них:  34 осіб -звільнено від адміністративної відповідальності при малозначимості правопорушення, відносно 4 осіб закрито провадження за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення,  відносно 9 осіб закрито провадження  у зв'язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення,  до 4 осіб застосовано заходи впливу передбачені ст. 24-1 КУпАП,  відносно  13 осіб справи закрито з  передачею матеріалів на розгляд трудовому колектив  .

До адміністративної відповідальності у  2014 році було притягнуто 248 осіб, із них найбільші показники по наступних статтях Кодексу України про адміністративні правопорушеня:

-         за ст.130 -притягнуто до відповідальності  149 осіб;

-         за ст. 163-2-притягнуто до відповідальності 51 особа;

-         за ст.173-2- притягнуто до відповідальності 51 особа;

 

У 2014 році  Талалаївстьким районним судом застосовувались такі види адміністративних стягнень:

-    штраф –134 справ.

-    попередження – 5 справ.

-         громадські роботи – 20 справ.

-         виправні роботи –  1 справи.

- адміністративний арешт –  17 справ.

- позбавлення спеціального права – 6 справ.

Сума накладеного штрафу, як адміністративного стягнення складає 133235 грн,  добровільно сплачено 74602 грн. 

        У 2014  році Талалаївським районним судом справи про адміністративні правопорушення передбачені Законом України “Про загальні засади запобігання та протидії корупції не розглядались .

 

Звернення судових рішень до виконання.

Протягом  2014 року Талалаївським районним судом   було виписано 234 виконавчих листи на загальну суму 661505грн.

З  них 45 виконавчих документів по справах про адміністративні правопорушення на суму  64957 грн., про стягнення аліментів -25 виконавчих листів,  про стягнення судового збору  82 виконавчих листів на суму 7967 грн., за рішенням судів щодо трудових спорів – 4 на суму 80961 грн., 6 виконавчих листів про відшкодування матеріальних збитків завданих злочинами на суму 26219 грн.

         Заповнення та подання статистичних карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальні справи відповідальною особою здійснювалось відповідно до вимог Інструкції.                                                 

          Звіти за 2014 рік, які були сформовані за  допомогою  КП»Д-3» 

     

             З метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів вважаю за доцільне:

- продовжувати контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, повноті заповнення документів первинного обліку, в тому числі при наповненні комп’ютерної програми «Д-3»;

- планувати і систематично проводити навчання з працівниками апарату суду, які відповідальні за ведення обліково-статистичної роботи, з метою недопущення помилок при здачі статистичних звітів;

- під час проведення семінарських занять з працівниками апарату суду, які займаються веденням судової статистики, крім вивчення інструкцій щодо заповнення форм звітності, приділяти увагу вивченню положень Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України «Про судоустрій та статус суддів», інших новел законодавства, знання яких суттєво впливає на якість підготовки звітів.

 

 

Керівник апарату суду                                                       О.С.Ткаченко